Jaktkläder

Jag vet att det är långt till höstens jakt, men jag har redan börjat leta efter jaktkläder som jag behöver. Det är dags för mig att både köpa ny jacka och nya byxor inför hösten älgjakt.

Att köpa jaktkläder på nätet passar mig jättebra. De flesta webbshoppar har idag bra storlekstabeller som man kan lita på. Det är bara att mäta sig själv och jämföra med storlekstabellerna.

Krav på jaktkläder

Jaktkläder måste vara mycket mer slitstarka än vanliga vardagskläder. De utsätts för mycket nötning och måste också skydda dig mot väta och blåst. Det kan också vara riktigt kallt under höstjakterna så kläderna måste vara så pass rymliga att du får plats med underställ och extra tröjor under kläderna.

Jag vill helst ha jaktkläder i syntetmaterial. Dessa är lättare än kläder i bomull eller ull. Byxorna måste vara förstärkta över knän och rumpa för att hålla för slitaget som uppstår. Jackan ska vara vattentät men ändå kunna andas. Både byxor och jacka ska också ha många praktiska fickor där man får plats med saker som man måste ha nära till hands. Det kan handla om walkietalkie, kompass, patroner och andra småsaker.

Märkeskläder eller inte

Många köper jaktkläder av ett känt varumärke. Själv bryr jag mig inte om varumärket utan tittar mer på kvalitet och komfort. Byxor i stretchmaterial är följsamma och oftast mycket bekväma. Jackan ska vara av skaltyp och tillräckligt rymlig för att få på sig både underställ och fleecetröja.

Du får räkna med det dubbla priset om du väljer något av de mest högprofilierade märkena på dina jaktkläder. Och det är verkligen bara för själva varumärket du betalar allt extra då. Jag har sett tester av olika jaktkläder och det var sällan de dyraste som var bäst.

Om du väljer kläder som inte är av något känt varumärke så måste du vara lite mer noggrann i ditt urval. För det finns lågpriskläder som inte ens är värda det låga priset. Kolla material, vattentäthet, passform och tvättråd innan du köper.

Jag själv köper mina jaktkläder här >> https://www.jagarliv.se/jakt/jaktklader/