När en brandventil räddade mitt liv

Det här är en berättelse om hur jag och en vän nästan miste våra unga liv. Händelsen inträffade för ca 15 år sedan, i en stuga långt bort från civilisationen. Jag var då en finnig 15-åring som älskade att spela gitarr och hänga med min bästa vän, Pål. Vi bestämde att vi en helg under vintern skulle åka till Påls familjs sommarstuga, och bo där en helg. Stugan låg några kilometer bort från civilisationen, perfekt för någon som mig, som gillar att spela hög musik som får grannarna att klaga. Iallafall, vi kom dit en novemberhelg, stugan var kall och det kändes att stugan egentligen inte var menad att användas så här års. Trots det, gick vi in, packade upp och började spela musik. Efter några timmar i kylan, bestämde vi oss för att gå och lägga oss, jag i Påls säng och han i hans föräldrars säng. Då det var så kallt att man låg och skakade, var det svårt att somna. Plötsligt kände jag lukten av rök, jag gick ut ur rummet och såg ett stort rökmoln komma från där Pål sov. Det visade sig att Pål hade snott med sig sin farsas cigaretter och hade bestämt sig att röka en. Det han inte tänkte på var att en cigarett fortfarande kan skapa eldsvåda även efter man stampat ut den. Röken började sprida sig och det var antingen att springa för livet eller försöka släcka elden. Som tur var kom Pål ihåg att hans familj har en brandsläckare gömd bakom en brandventil. Vi sprang till brandventilationen och drog ut brandsläckaren. Efter vad som kändes som timmar lyckades vi släcka elden. Påls föräldrar blev riktigt arga på honom när de fick reda på vad som hade hänt. Han lovade då att han aldrig mer skulle göra något så dumt igen. Pål lyckades hålla det löftet och jobbar idag som utvecklare. Affärssystem för e-handel håller han på att utveckla nu.